Tajvan še višje na globalni lestvici ekonomske svobode

0
1116
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvan je s 6. mestom med 184 gospodarstvi sveta dosegel svojo najboljšo uvrstitev na lestvici ekonomske svobode, ki jo že 27 let pripravlja fundacija Heritage Foundation s sedežem v Washingtonu.

Z oceno 78,6 od 100 točk, kar je za 1,5 točke več od lani, je bil Tajvan skupaj z 78 drugimi gospodarstvi uvrščen med »zmerno svobodne« ter se s tem uvrstil pred, recimo, Japonsko na 23. mestu in Južno Korejo na 24. mestu.

Med 40 državami v azijsko-pacifiški regiji je Tajvan pristal na četrtem mestu, njegov skupni rezultat pa je nad regionalnim (60,2) in svetovnim povprečjem (61,6).

Najvišje na lestvici in v skupini z ekonomsko svobodo se je uvrstilo le 5 držav: Singapur, Nova Zelandija, Avstralija, Švica in Irska.

Poročilo navaja, da je bil Tajvan letos bolje uvrščen predvsem zaradi izboljšanja integritete vlade, glavna ovira pri uvrstitvi v najvišjo kategorijo pa »ostaja sorazmerno pomanjkanje svobode dela«.

»Zaradi staranja prebivalstva se zmanjšuje delovna sila kar povzroča pomanjkanje zaposlenih v predelovalnih dejavnostih,« je še zapisano v poročilu.