Tajvanski režiser Ang Lee ponovno osvojil prestižno nagrado

0
2693
Foto: CNA, izvršni komite Zlatega konja
Foto: CNA, izvršni komite Zlatega konja

Priznani tajvanski režiser Ang Lee je zmagovalec letošnje nagrade Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost (BAFTA) za izjemen prispevek h kinematografiji.

Po poročanju BAFTA je Lee eden najbolj inovativnih in spoštovanih sodobnih filmskih ustvarjalcev na svetu. Njegova raznolika in prelomna dela so v njegovi producentski, pisateljski in režijski karieri izredno cenjena.

Lee bo nagrado prejel na 74. podelitvi britanskih filmskih nagrad, ki bo 11. aprila v Londonu.

66-letni Lee ima dolgo in prestižno kariero. Kot režiser je debitiral s komično dramo »Potiskanje rok« leta 1992, s katero je osvojil nagrado za najboljši film na azijsko-pacifiškem filmskem festivalu. Njegov naslednji film »Poročni banket« o priseljeni tajvanski družini v New Yorku je leta 1993 prejel nagrado za najboljši film na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu.

Najbolj znan pa je najverjetneje postal z nagrado za najboljšega režiserja na podelitvi oskarjev leta 2006 za ljubezensko zgodbo »Gora Brokeback« in ponovno leta 2013 za »Pijevo življenje«, epski film posnet v 3D tehniki. Njegov spektakularni akcijski film »Prežeči tiger, skriti zmaj« si je prislužil nagrado za najboljši tujejezični film leta 2001. Njegov erotični vohunski triler »Poželenje, nevarnost« pa je leta 2007 osvojil kar sedem nagrad na podelitvi Zlatega konja.