Tajvan na četrtem mestu najsrečnejših držav v Aziji

0
160
Foto: worldhappiness.report
Foto: worldhappiness.report

Tajvan je bil uvrščen na četrto mesto najsrečnejših držav v Aziji in na 27. mesto na svetu, je razvidno iz poročila o svetovni sreči za leto 2023, ki ga je v ponedeljek objavila mreža Združenih narodov za rešitve za trajnostni razvoj.

V najnovejšem poročilu so zbrani podatki iz raziskav, opravljenih v več kot 150 državah in ozemljih, s katerimi so merili srečo na podlagi povprečnih ocen v triletnem obdobju. Poročilo je upoštevalo šest dejavnikov (socialno podporo, dohodek, zdravje, svobodo, radodarnost in odsotnost korupcije) za oceno razlik med stopnjami sreče ljudi v različnih delih sveta.

V Aziji je Tajvan zaostal le za Izraelom (št. 4 na svetu), Singapurjem (št. 25) in Združenimi arabskimi emirati (št. 26), med državami vzhodne Azije pa je bil na prvem mestu.

V svetovnem merilu je Tajvan zasedel 27. mesto, kar je za eno mesto manj kot leto prej.

Finska s 5,5 milijona prebivalcev, ki se ponaša s celovitim sistemom socialnega varstva in visoko stopnjo enakosti ter visokim zaupanjem prebivalcev v vlado, se je v poročilu 2023 že šesto leto zapored uvrstila na prvo mesto med državami na svetu, ki so najbolj srečne, pred Dansko, Islandijo, Izraelom, Nizozemsko, Švedsko, Norveško, Švico, Luksemburgom in Novo Zelandijo. Slovenija se je uvrstila na 22. mesto.

Združene države Amerike so se uvrstile na 15. mesto, Kitajska in Hongkong pa sta zasedla 64. oziroma 82. mesto. Kljub invaziji Rusije se je uvrstitev Ukrajine na lestvici sreče leta 2023 zvišala z 98. mesta v letu 2022 na letošnje 92. mesto. Rusija je v poročilu zasedla 70. mesto.

»Kljub obsegu trpljenja in škode v Ukrajini so ocene življenja septembra 2022 ostale višje kot po aneksiji (Krima) leta 2014, k čemur so zdaj pripomogli močnejši občutek skupnega cilja, dobrohotnost in zaupanje v ukrajinsko vodstvo,« je navedeno v poročilu.

Na dnu poročila za leto 2023 je ostal od vojne opustošeni Afganistan, ki je od leta 2020, ko so se ameriške enote začele umikati iz države, postal najmanj srečen narod.