Pandemija je kot tretja svetovna vojna, le da virusa ni mogoče izkoreniniti

0
1998
Vir: CNA
Vir: CNA

Dekan Fakultete za javno zdravje Nacionalne tajvanske univerze Chan Chang-chuan (詹長權) je pandemijo koronavirusa COVID-19 označil za tretjo svetovno vojno brez bomb v kateri je virus sovražnik, ki ga ni mogoče izkoreniniti.

Pandemija na več načinov spreminja svet, spreminja se na primer poslovno vedenje in način medsebojne komunikacije, je za tajvansko nacionalno tiskovno agencijo CNA dejal profesor Chan.

Nekoč so lahko samo vojne države pripeljale do tega, da so ljudem preprečile gibanje, zdaj pa je zaradi virusa veliko držav »zgradilo zidove«.

»To je kot bi bili v tretji svetovni vojni brez pušk in bomb,« je dejal Chan in napovedal, da se bosta življenjski slog in obnašanje ljudi po pandemiji najverjetneje precej spremenila.

Zdaj, ko se je celoten svet znašel v zdravstveni krizi, je, vse dokler ne bodo dosegljiva zdravila in cepiva, najučinkovitejši način varovanja javnega zdravja, uporaba »nefarmacevtskih ukrepov«, kot je odrejen protokol družbenega distanciranja z namenom zmanjšanja virusnega prenosa, je utemeljil Chan.

Nepomembne dejavnosti se morajo zaradi pandemije prekiniti. Ljudje lahko še vedno uživajo ob kavi, šole pa lahko odložijo pouk, je dejal Chan in kot primer navedel Tajvan, kjer po zaslugi ukrepa s prestavitvijo začetka novega šolskega semestra po zimskem premoru večina učencev sedaj lahko normalno hodi v šolo.

Poleg tega je nošenje mask nujno, je nadaljeval Chan, ki jih je opisal kot »fizično pregrado« pred virusom. Zdaj, ko večina Tajvancev nosi maske, da bi se izognili prenašanju virusa, bi lahko Tajvan znova »spremenil svet« z maskami, kot je to storil s čajem z mehurčki, se je Chan pošalil. S tem je ciljal na vse večje število Evropejcev, ki zdaj nosijo maske v javnih prostorih, medtem ko so ob izbruhu epidemije sprva do njih imeli odpor.

Chan je napovedal, da bo svetovna pandemija trajala do letošnjega poletja, nato pa se bo virus omejil le na določene države. Tajvanski vladi je predlagal, da naj razširi testiranje na COVID-19, saj bodo prebivalci zaradi globalnega širjenja virusa želeli vedeti ali so okuženi.

V prihodnje, bo za prečkanje državnih meja morda potrebno potrdilo o neokuženosti, je napovedal Chan.