Tajvanski umetnik nasprotuje normam oblikovanja keramike

0
741
Foto: Taiwan Today, Chin Hung-hao
Foto: Taiwan Today, Chin Hung-hao

Hsu Yunghsu je eden najpomembnejših tajvanskih keramikov priznanih doma in v tujini predvsem zaradi svojega eklektičnega sloga.

Poleg nedavno osvojene najprestižnejše nagrade za domače talente v oblikovanju keramike je Hsu leta 2008 prejel tudi Veliko nagrado na mednarodnem tekmovanju na Japonskem.

Hsu je ljubezen do umetniške oblike razvil v poznih dvajsetih letih, ko je poučeval v osnovni šoli. Želja po umetniškem delu s polnim delovnim časom je bila tako pereča, da je leta 1998 po 22 letih poklica, le tri leta od izpolnitve pogojev za upokojitev, opustil poučevanje.

Hsujevo delo "2019-1" na samostojni razstavi v Muzeju lepih umetnosti v Kaohsiungu.
Hsujevo delo “2019-1” na samostojni razstavi v Muzeju lepih umetnosti v Kaohsiungu.

Hsu pri oblikovanju pogosto uporablja polsuho glino, ki jo zgnete v tanke trakove in podobne oblike, preden jih preplete v velika dela s kompleksnimi vzorci.

Hsu neprestano poskuša preseči svoje dosežke. Večina njegovih preteklih del je naslovljenih glede na leto izdelave in mesto v zaporedju izdelanih del. Vsak kos ustvari povsem sam, številni prstni odtisi pa so njegov edinstven identifikator, ki povečuje prepoznavnost njegovih del.

Do konca tega leta bo Hsu izvedel kar 44 samostojnih razstav. Nekaterim se zdi, da ima njegova novejša keramika eteričen občutek, saj na tanjših delih deluje skorajda prosojno. Tako tudi njegove najnovejše stvaritve izzivajo zakoreninjene misli kritikov in ljubiteljev umetniških oblik.

Hsujevo delo "2017-28" ljubiteljem umetnosti zaradi svoje velikosti in gracioznih oblin vzbuja strahospoštovanje.
Hsujevo delo “2017-28” ljubiteljem umetnosti zaradi svoje velikosti in gracioznih oblin vzbuja strahospoštovanje.