Virtualno obeleženje spomina na represijo na Trgu nebeškega miru v Pekingu

0
794
S svečami zapisani številki
S svečami zapisani številki "šest" in "štiri" v kitajskih pismenkah med nočnim bedenjem v Tajpeju junija 2020 v spomin na represijo na Trgu nebeškega miru v Pekingu (Foto: CNA)

Letno bedenje v Tajpeju v spomin na represijo na trgu Nebeškega miru (Tiananmen) v Pekingu leta 1989 bo letos zaradi nedavnega izbruha Covida-19 potekalo preko Facebooka.

Obeležje v sodelovanju s številnimi društvi za človekove pravice soorganizira Nova šola za demokracijo (NSD), nevladna organizacija, ki so jo leta 2011 ustanovili podporniki demokratičnih vrednot v kitajskih družbah pod vodstvom vodje kitajskih študentov leta 1989, Wang Dana (王丹).

Poleg žalovanja za žrtvami incidenta želijo z bedenjem zahtevati resnico o krvavi represiji in pozvati kitajsko komunistično partijo, da prevzame odgovornost. Tajvan je danes edino območje v kitajsko govorečem svetu, ki ljudem omogoča, da se zakonito spominjajo zatiranja, saj je kitajska komunistična partija lani prepovedala vse dogodke, ki bi obeležili pokol na Trgu nebeškega miru v Hongkongu ali Macau sklicujoč se na pandemijo. Več ljudi so zaradi nedovoljenega bedenja v spomin mrtvim celo aretirali.