Ekonomski in trgovinski posvet med EU in Tajvanom

0
1217
Foto: MOEA
Foto: MOEA

16. decembra se je zaključil 32. letni ekonomski in trgovinski posvet med Tajvanom in EU, ki je potekal preko videokonference. Celodnevni dogodek je poudaril vladna prizadevanja za poglobitev vzajemnih naložb in sodelovanja na področjih skupnega interesa, kot so: energetska politika, zaščita pravic intelektualne lastnine, farmacevtskih izdelkov in medicinskih pripomočkov, sanitarni in fitosanitarni ukrepi ter tehnične trgovinske ovire.

Tajvanski namestnik ministra za gospodarstvo (MOEA) Chen Chern-chyi je dejal, da se bo kmalu začelo povezovanje na področju zelene energije in digitalne preobrazbe, in dodal, da je Tajvan zaradi skupnih demokratičnih vrednot ter inovativnosti in proizvodne moči optimalna izbira EU za sodelovanje.

Helena Konig, namestnica generalnega direktorja Generalnega direktorata za trgovino Evropske komisije, je pohvalila prispevek letnega posveta k dvostranskim gospodarskim odnosom in dodala, da bodo države članice EU s Tajvanom še naprej sodelovale pri izmenjavi informacij.

Po poročanju MOEA je obseg trgovine med obema stranema od januarja do novembra 2020 znašal 46,2 milijarde ameriških dolarjev. EU je peta največja tajvanska trgovinska partnerica in vodilni vir tujih naložb, katerih vrednost je konec oktobra 2020 znašala 48,5 milijarde ameriških dolarjev.