Pregled zunanjepolitičnih dosežkov v letu 2020

0
1220
Foto: Taiwan Today, Pang Chia-shan
Foto: Taiwan Today, Pang Chia-shan

Neomajna diplomacija tajvanske vlade je okrepila mednarodno prisotnost Tajvana ter obenem dosegla pomemben doprinos svetovni skupnosti, je izjavilo Ministrstvo za zunanje zadeve (MOFA).

V letu polnih težkih izzivov, so bili doseženi veliki uspehi pri utrjevanju odnosov Tajvana z ZDA in Evropo, hkrati pa je bila pridobljena podpora za sodelovaje Tajvana v mednarodnih aktivnostih.

Po navedbah ministrstva sta Tajvan in ZDA svoje partnerstvo močno okrepila, kar dokazuje podpisan zakon TAIPEI Act ter potrditev varnostnih zavez in odobritev prodaje orožja. Tesne dvostranske vezi se odražajo tudi v obiskih Tajvana s strani ameriškega ministra za zdravje Alexa Azarja in državnega podsekretarja Keitha Kracha, pristojnega za gospodarsko rast, energijo in okolje, kot tudi v nenehnem gospodarskem dialogu.

Ministrstvo je dejalo, da so tudi izmenjave z Evropo na najvišjem nivoju, pri čemer so Evropski parlament in zakonodajalci številnih evropskih držav ponovno potrdili svojo podporo in pozvali k razširjenemu partnerstvu s Tajvanom.

Enako impresiven je tudi uspeh Tajvana pri upravljanju s pandemijo COVID-19 Doslej je država podarila več kot 50 milijonov medicinskih mask in drugih ključnih zalog 80 državam in organizirala več kot 80 virtualnih srečanj z namenom izmenjave strokovnega znanja o boju proti boleznim.

Ta dejanja so vzbudila svetovno pozornost, so še sporočili z ministrstva in dodali, da so se pomembne politične osebnosti, kot sta ameriški državni sekretar Mike Pompeo in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, zahvalile Tajvanu za pomoč.

Globalna podpora sodelovanju Tajvana v Svetovni zdravstveni skupščini (WHA), najvišjem organu odločanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je dosegla najvišjo raven, kar dokazujejo javni pozivi več kot 1700 poslancev iz 80 držav.

Drugi pomembni dogodki vključujejo ustanovitev predstavništev v Somalilandu in na jugu Francije, pa tudi ponovno odprtje urada na ameriškem ozemlju Guam.

Kot svetilnik demokracije in sile za dobro na svetu bo Tajvan še naprej poglabljal odnose s svojimi zavezniki, hkrati pa krepil vezi s somišljeniki, da bi zaščitil svobodo, mir in blaginjo v indopacifiški regiji, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.