Tajvan bo gostil svetovne veteranske igre

0
1310
Foto: CNA
Foto: CNA

Župan Tajpeja Ko Wen-je (柯文哲) in župan Novega Tajpeja Hou Yu-ih (侯友宜) sta uradno podpisala pogodbo o gostovanju svetovnih veteranskih iger (World Masters Games) v letu 2025, mednarodnega športnega tekmovanja za športnike in športnice, ki so starejši od 30 let.

Predsednica Tsai Ing-wen (蔡英文) je dejala, da si bo Tajvan prizadeval za najuspešnejšo izvedbo iger doslej in za uresničitev ideala »športa za vse«. Tajvan se bo pri organizaciji iger opiral na svoje pretekle izkušnje gostovanja mednarodnih športnih tekmovanj, vključno z igrami gluhih v Tajpeju 2009, svetovnimi igrami 2009 v Kaohsiungu in poletno univerzijado v Tajpeju 2017, je dejala Tsai in dodala, da si bo celotna država prizadevala za podporo gostiteljskih mest.

Pričakuje se, da se bo tekem v 32 športnih kategorijah, udeležilo okrog 48.000 športnic in športnikov, skupaj z družinami, iz 110 držav. Gostovanje iger bo Tajvan stalo približno 1,6 milijarde NTD (55,6 milijona USD), ustvarilo pa naj bi okrog 10 milijard NTD prihodkov od turizma.

Svetovne veteranske igre, ki so se začele leta 1985 v Torontu, običajno potekajo leto dni po olimpijskih igrah. Zadnje igre so bile v Aucklandu na Novi Zelandiji leta 2017, naslednje pa bo gostila Japonska leta 2022, eno leto po prvotnem načrtu zaradi pandemije COVID-19.