Skupina G7 podpira tajvansko sodelovanje v WHA in poziva k miroljubnemu reševanju odnosov Kitajske s Tajvanom

0
895
Foto: CNA, twitter.com/G7
Foto: CNA, twitter.com/G7

Zunanji ministri skupine G7 so izrazili podporo sodelovanju Tajvana v Svetovni zdravstveni skupščini (WHA) in pozvali k mirni rešitvi nesoglasij v Tajvanski ožini.

V uradnem sporočilu, objavljenem po nedavnem tridnevnem zasedanju skupine G7 v Londonu, so ministri iz Združenega kraljestva, ZDA, Kanade, Japonske, Francije, Nemčije, Italije in EU podprli »smotrno sodelovanje Tajvana v forumih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Svetovne zdravstvene skupščine (WHA)«.

Po navedbah tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve je bila to prva omemba Tajvana v uradnem sporočilu skupine G7 in je zaradi prihajajočega letošnjega zasedanja WHA zelo pomembna.

Izražena je bila tudi zaskrbljenost zaradi trenutnih napetosti v Tajvanski ožini: »Poudarjamo pomen miru in stabilnosti v Tajvanski ožini in spodbujamo mirno reševanje vprašanj čez ožino.« »Ponovno izražamo močno nasprotovanje kakršnim koli enostranskim dejanjem, ki bi lahko stopnjevala napetosti in spodkopavala regionalno stabilnost in mednarodni red, ki temelji na pravilih, in izražamo resno zaskrbljenost zaradi poročanj o militarizaciji, prisili in zastraševanju v regiji,« je navedlo sporočilo.

Med drugim so zunanji ministri izrazili tudi zaskrbljenost nad kitajsko represijo nad Ujguri in nad člani drugih etničnih in verskih manjšin in Kitajsko pozvali, naj »spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine«. Zapisali so še, da so »močno zaskrbljeni nad kitajsko odločitvijo, da povsem zatre demokratične elemente volilnega sistema v Hong Kongu.«