Zunanji minister Wu v ekskluzivnem intervjuju za CNN

0
304
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu med ekskluzivnim intervjujem za CNN. Foto: MOFA
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu med ekskluzivnim intervjujem za CNN. Foto: MOFA

Po besedah ​​tajvanskega zunanjega ministra Jaushieha Josepha Wuja je vlada zavezana varovanju svobode in demokracije Tajvana s krepitvijo domačih obrambnih zmogljivosti kot tudi s širitvijo sodelovanja s podobno mislečimi partnerji po vsem svetu.

Ruska invazija na Ukrajino in kitajske grožnje Tajvanu imata številne podobnosti, je dejal Wu. Uspešen ukrajinski odpor, ki vključuje pomembne asimetrične zmogljivosti in civilno zaščito, nudijo lekcije Tajvanu, je Wu izjavil med ekskluzivnim intervjujem s Fareedom Zakario za CNN 1. maja.

Po besedah ​​Wuja, številne resolucije sprejete v podporo Tajvanu in obiski politikov iz več evropskih držav od začetka lanskega leta kažejo, kako pomemben je geopolitični položaj Tajvana. Demokracije po vsem svetu posvečajo večjo pozornost miru in stabilnosti v Tajvanski ožini, saj so bolj enotne kot kdaj koli prej v boju proti avtoritarizmu, je dodal.

Po invaziji Rusije 24. februarja je Bidenova administracija na Tajvan poslala delegacijo na visoki ravni, kar je poudarilo neomajno zavezanost ZDA Tajvanu, je dejal Wu.