EU poroča o kitajski manipulaciji z informacijami usmerjeni proti Tajvanu

0
167
Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Evropska unija je konec januarja objavila svoje drugo poročilo o grožnjah, povezanih s tujo manipulacijo in vmešavanjem informacij (FIMI), v katerem je navedla, da je bila Ukrajina največja tarča napadov, da pa so bili podobni napadi izvedeni tudi v azijsko-pacifiški regiji, vključno s Tajvanom.

Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) je poročilo objavila na podlagi 750 preiskanih incidentov med 1. decembrom 2022 in 30. novembrom 2023.

V skladu s poročilom FIMI »opisuje večinoma nezakonit vzorec vedenja, ki ogroža ali lahko negativno vpliva na vrednote, postopke in politične procese. Takšna dejavnost je manipulativne narave, izvajajo jo namerno in usklajeno državni ali nedržavni akterji, vključno z njihovimi pooblaščenci na lastnem ozemlju in zunaj njega.«

Na azijsko-pacifiškem območju je iz poročila razvidno, da so bile tarče napadov tudi Japonska, Tajvan, Indonezija in Avstralija.

Na vprašanje o napadih v azijsko-pacifiški regiji, o katerih poročilo ni podrobneje poročalo, je EEAS v elektronskem sporočilu tiskovni agenciji CNA odgovorila, da je bilo v obravnavanem obdobju zabeleženih skupno 12 primerov, katerih tarča je bila ta regija, hkrati pa poudarila, da je bila analiza osredotočena predvsem na EU in napade, ki prihajajo iz Rusije. 

Eden od primerov napada, katerih tarča je bil Tajvan, je bila 300 strani dolga elektronska knjiga (v kitajskem jeziku), ki je v tednih pred predsedniškimi volitvami 13. januarja obrekovala predsednico Tsai Ing-wen (蔡英文) in Demokratično progresivno stranko (DPP) ter se promovirala prek platforme družbenih medijev X, spletnih strani in storitev za distribucijo sporočil za javnost.

V poročilu je bilo navedeno, da je uporaba umetne inteligence za tujo manipulacijo minimalna, medtem ko Tajvanski laboratorij za umetno inteligenco razkriva, da se generativna umetna inteligenca že pogosto uporablja.

EEAS je ugotovila, da je bila večina napadov v 750 primerih, opredeljenih v poročilu, še vedno izvedena z nizkocenovnimi tradicionalnimi tehnikami manipulacije, vendar se ekipa »dobro zaveda široke uporabe vsebin UI med zadnjimi tajvanskimi volitvami in … se lahko podobne manipulacije pričakuje tudi leta 2024«.