Odprta je največja tajvanska sončna elektrarna

0
1012
Foto: Taipower
Foto: Taipower

Na obali tajvanskega mesta Tainan je z 31. marcem začela obratovati največja sončna elektrarna, kar odseva zavezanost vlade k doseganju trajnostnega razvoja z zeleno energijo.

Med otvoritveno slovesnostjo je premier Su Tseng-chang dejal, da je novo odprta elektrarna dokaz tehnološke moči države. »Skupna količina električne energije proizvedene iz obnovljivih virov zdaj lahko preseže količino, ki jo ustvarijo trije jedrski generatorji,« je dodal.

Po navedbah državnega podjetja Taiwan Power, naj bi elektrarna vsako leto proizvedla 200 milijonov kilovatnih ur zelene električne energije, s čimer bi zagotovila dovolj energije za potrebe več kot 50.000 gospodinjstev.

Pri izdelavi elektrarne je bilo uporabljenih več kot 480.000 visoko učinkovitih sončnih kolektorjev. V zasnovo je bil vključen tudi ekološki ribnik, ki ustvarja življenjski prostor za lokalne prostoživeče živali, kot so na primer tudi redke vrste ptic.

Med šestimi ključnimi strateškimi industrijami, ki jih je tajvanska vlada izpostavila, so poleg zelene energije tudi informacijska in digitalna tehnologija, kibernetska varnost, biotehnologija in medicinska tehnologija, nacionalna obramba in industrije strateških zalog.