Zunanji minister Wu poziva WHO naj prizna Tajvan za Tajvan

0
1898
FOTO: CNA
FOTO: CNA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bi morala priznati, da je Tajvan Tajvan in prenehati s kršenjem zdravstvenih pravic 23 milijonov ljudi v državi, je dejal zunanji minister Jaushieh Joseph Wu.

»Tajvan ni pod pristojnostjo Kitajske; za zdravje Tajvancev in Kitajcev skrbijo povsem ločene in neodvisne zdravstvene oblasti; za tajvanska in kitajska območja z informacijami za letenje upravljajo povsem ločene in neodvisne uprave civilnega letalstva,« je dejal Wu. »To je tako preprosta resnica, ki je WHO ne bi smela prezreti.«

Wu je pripombe podal na posebni tiskovni konferenci, ki je naslovila vprašanja povezana z globalnim izbruhom novega korona virusa, o katerem so prvič poročali v kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta.

Po mnenju ministra, je odločitev WHO, da v svojem poročilu o globalni zdravstveni ogroženosti Tajvan obravnava kot del Kitajske, ustvarila »resnične težave« za Tajvan. Mednje spada odločitev Italije, da od 31. januarja dalje prepove vse lete iz Tajvana, ter podobna odločitev Vietnama dan kasneje, ki pa je bila po intenzivnih diplomatskih prizadevanjih tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve razveljavljena.

»Število potrjenih primerov korona virusa v Tajvanu ni večje kot v večini drugih prizadetih držav,« je dejal Wu. Kot je dodal, nobena druga država, razen Kitajske, ni prepovedala svojih letov in MOFA deluje po vseh diplomatskih poteh, da bi rešila težavo z Italijo.

Wu je dejal, da neprimerna odločitev s strani WHO izključuje Tajvan iz Svetovne zdravstvene skupščine, ki je formalno najvišji organ odločanja te specializirane agencije Združenih narodov, kot tudi preprečuje tajvanskim uradnikom, da bi lahko sodelovali pri pomembnih dejavnostih, mehanizmih in sestankih povezanih z globalnim zdravjem. »Prebivalci Tajvana vsekakor niso obravnavani v slogu vodilnega mota WHO ‘zdravje za vse in vsakogar’,« je dodal.

Wu je pohvalil trdno podporo funkcionalnemu sodelovanju Tajvana v WHO s strani podobno mislečih partneric, kot so tajvanske diplomatske zaveznice, Kanada, Japonska, EU in ZDA. »Njihovega močnega glasu ne gre zanemariti.«