10. obletnica Gibanja sončnic

0
129

Desetletje po Gibanju sončnic leta 2014 so mladi, ki so sodelovali na demonstracijah pod vodstvom študentov, odrasli in se podali na različne poklicne poti. A mnogi izmed njih še danes nosijo spomine na dogajanje med 24-dnevno zasedbo tajvanskega parlamenta.

18. marca 2014 je na stotine študentov in aktivistov vdrlo v tajvansko zakonodajno telo in ga zasedlo za 24 dni in protestiralo proti odločitvi parlamenta, ki ga je takrat nadzirala stranka Kvomintang (KMT), da odobri trgovinski sporazum med Tajvanom in Kitajsko (CSSTA). Odločitev je namreč sprožila zaskrbljenost številnih protestnikov, da bi večja gospodarska povezanost s Kitajsko slednji omogočila prevlado nad Tajvanom.

Demonstracije so dosegle vrhunec 30. marca, ko se je več sto tisoč ljudi odpravilo na ulice, da bi izrazili podporo protestom proti sporazumu CSSTA.

Protestniki so mirno zapustili poslopje zakonodajnega sveta, potem ko se je takratni predsednik zakonodajnega organa Wang Jin-pyng (王金平) zavezal, da bo preložil pregled trgovinskega sporazuma, dokler ne bo sprejeta zakonodaja za nadzor nad vsemi sporazumi s Kitajsko.

Do danes je sporazum o trgovini s storitvami s Kitajsko ostal na mrtvi točki, javnost pa mu posveča vse manj pozornosti.

Foto: Sončnice kot simbol upanja v osredju okupiranega parlamenta, CNA.
Foto: Sončnice kot simbol upanja v osredju okupiranega parlamenta, CNA.