Novoizvoljena podpredsednica Hsiao na obisku v Evropi

0
100

Novoizvoljena podpredsednica Hsiao Bi-khim se je srečala z zakonodajalci in diplomati po vsej Evropi, da bi poudarila prizadevanja tajvanske vlade za varovanje miru v Tajvanski ožini.

Po navedbah tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve je Hsiao sprejel podpredsednik Evropskega parlamenta Othmar Karas v imenu njegove predsednice Roberte Metsole. Hsiaova se je srečala tudi z Reinhardom Bütikoferjem, predsednikom delegacije EP za odnose z Ljudsko republiko Kitajsko, in Michaelom Gahlerjem, predsednikom skupine prijateljstva med EP in Tajvanom, ter izmenjala mnenja s člani odbora EP za zunanje zadeve. EU je pozvala, da naj s Tajvanom podpiše sporazum o gospodarskem partnerstvu in na ta način dokaže svojo zavezanost k ohranjanju regionalne blaginje.

Podpredsednica Hsiao je obiskala tudi Češko, Litvo in Poljsko ter se srečala z visokimi uradniki. 

EU je trenutno peta največja trgovinska partnerica Tajvana, naložbe evropskih držav v Tajvanu pa so dosegle 71,8 milijarde USD, kar pomeni, da so največji vir neposrednega tujega kapitala v državi, je sporočilo tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve. Tajvansko podjetje za proizvodnjo polprevodnikov in druga podobna lokalna visokotehnološka podjetja so prav tako začela izvajati poslovne načrte v Evropi, je dodalo ministrstvo.

29 dvostranskih sporazumov o sodelovanju, podpisanih leta 2023 na področjih, ki zajemajo kmetijstvo, kulturo, izobraževanje, medicino in tehnologijo, dokazujejo vse tesnejše odnose med Tajvanom in Evropo. 

Tajvan kot odgovoren član mednarodne družbe obljublja, da bo še naprej krepil sodelovanje z EU in drugimi podobno mislečimi partnerji za spodbujanje globalne varnosti in blaginje.