Tajvan ocenjen za najsrečnejšo deželo v Vzhodni in Jugovzhodni Aziji

0
1949
Foto: CNA, Pixabay
Foto: CNA, Pixabay

V svetovnem poročilu o sreči, ki ga je 20. marca objavila organizacija povezana z Združenimi narodi (ZN), je bil Tajvan enako kot v lanskem poročilu, ocenjen za najsrečnejšo državo vzhodne in jugovzhodne Azije.

V poročilu, ki ga je pripravilo združenje za trajnostni razvoj SDSN (Sustainable Development Solutions Network) pod okriljem ZN, Tajvan med 153 državami in regijami sveta zaseda 25. mesto najsrečnejših glede na kriterije kot so BDP na prebivalca, socialna podpora, pričakovana življenjska doba, svoboda, velikodušnost in dojemanje korupcije.

V domači regiji je Tajvan tako prehitel Singapur, ki je zasedel 31. mesto, Filipine (52. mesto), Tajsko (54. mesto), Južno Korejo (61. mesto), Japonsko (62. mesto) in Hongkong (78. mesto). Močno pa so zaostajale: Mongolija (81. mesto), Malezija (82. mesto), Vietnam (83. mesto), Indonezija (84. mesto), Kitajska (94. mesto), Laos (104. mesto), Kambodža (106. mesto) in Mjanmar (133. mesto).

Za najsrečnejšo državo na svetu pa je bila že tretje leto zapored razglašena Finska. John F. Helliwell, eden od urednikov poročila, je dejal, da raziskava meri splošno zadovoljstvo ljudi z življenjem in njihovo samozavest, da lahko za drug drugega skrbita. Srečni ljudje »zaupajo drug drugemu in skrbijo drug za drugega, in to je bistveno za boljše življenje.«

Prvih pet držav na letošnjem seznamu so bile Finska, Danska, Švica, Islandija in Norveška, zadnjih pet pa Srednjeafriška republika (149.), Ruanda (150.), Zimbabve (151. mesto), Južni Sudan (152.) in Afganistan (153.).