Proizvajalec iz Tainana predstavil papir iz kamna

0
2168
Foto: Chen Mei-ling, Taiwan Today
Foto: Chen Mei-ling, Taiwan Today

Tajvansko podjetje za snovi iz naprednih zmesi (Taiwan Lung Meng Advanced Composite Materials Co) se že od svojega začetka zavzema proti negativnemu vplivu podnebnih sprememb z investiranjem v okolju prijazne izdelke, predvsem pa v svoj inovativen kamniti papir.

Po 17 letih raziskav in razvoja in vloženimi 1,5 milijarde ameriških dolarjev je Lung Meng leta 2009 na trgu predstavil imSTONE. »Čeprav smo se srečevali s kar nekaj težavami, smo ostali neomajni pri prizadevanju za visokozmogljive ekološke izdelke,« je dejal Danison Ho, generalni direktor podjetja.

Edinstven postopek izdelave kamnitega papirja vključuje mletje odpadnega marmorja v fin prah, ki se nato oblikuje v majhne kroglice, preden se večkrat raztegne in razreže, kar porabi le majhno količino vode. Nasprotno, pa običajna izdelava papirja zahteva ne le veliko lesa, ampak tudi velike količine vode in različnih kemikalij, vključno s toksičnimi kislinami in belilnimi sredstvi.

Po mnenju Hoja, imSTONE v primerjavi z izdelki na osnovi celuloze prihrani 20 dreves in 7.480 litrov vode na metrsko tono in s tem zmanjša emisije ogljika za kar 900 kilogramov. Tudi proizvodnja je cenejša, saj znaša le 363 USD v primerjavi s približno 750 USD na metrsko tono.

Ta inovacija ima številne lastnosti, ki jih ne najdemo v navadnem papirju in je trpežna, odporna na vodo, hrošče in plamen, ter tako idealna za izdelavo predmetov kot so knjige, embalaža za živila in nakupovalne vrečke. Poleg tega ga je mogoče reciklirati, saj se papir razkroji po šestih mesecih pod direktno sončno svetlobo.

ImSTONE je dobitnik prestižne nagrade Red Dot Design Award in nosilec svetovno priznanega certifikata za trajnostne izdelke Cradle to Cradle. Prodaja se v več kot 20 državah in ozemljih.

Foto: Taiwan Lung Meng Advanced Composite Materials Co.
Foto: Taiwan Lung Meng Advanced Composite Materials Co.