Zunanji minister Wu v ekskluzivnem intervjuju za VOA

0
227
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu (desno) v intervjuju. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve.
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu (desno) v intervjuju. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve.

Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu je 12. avgusta dejal, da avtoritarna ekspanzija Kitajske uničuje status quo v Tajvanski ožini, in pozval svetovno skupnost, naj za ohranitev regionalnega miru in stabilnosti stoji za Tajvanom.

Minister je to izjavil med ekskluzivnim intervjujem z Williamom Gallom iz Glasa Amerike (VOA) v Tajpeju, ki je obravnaval pomen obiska predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v začetku meseca in nedavne vojaške aktivnosti Kitajske.

Po besedah ​​Wuja, Tajvanu ne morejo preprečiti vodenja lastne zunanje politike. Peking bo vedno našel izgovore za grožnje Tajvanu, z obiskom Pelosijeve ali brez. Tuje delegacije so več kot dobrodošle, da obiščejo državo, je še dejal Wu.

Čeprav je Kitajska napovedala konec svojih vojaških vaj v okolici Tajvana, vojaška grožnja ostaja, je dejal minister in navedel 11 preletov kitajskih bojnih letal, ki so dan prej prečkala sredinsko črto v Tajvanski ožini.

Wu je dejal, da takšna dejanja, ne le da kršijo načelo, ki so ga Združeni narodi določili za miroljubno reševanje nesoglasij, ampak tudi ogrožajo na pravilih temelječ mednarodni red. Podobno misleči partnerji Tajvana, vključno z državami G7, so prav tako podali izjavo, v kateri Kitajsko pozivajo, da preneha s svojimi vojaškimi dejavnostmi.

Minister je dejal, da prebivalce Tajvana ne zanimajo izjave ali načela Pekinga, ponovljena v nedavno objavljeni kitajski beli knjigi. Tako imenovani kitajski predlog »ene države z dvema sistemoma« je fantazija, kar dokazuje način s katerim kitajska vlada obravnava Hongkong, je dodal.

Wu je dejal, da ambicije Kitajske niso omejene na Tajvan, temveč segajo v Južno in Vzhodno kitajsko morje, pa tudi v Afriko, Indijski ocean, Latinsko Ameriko in Pacifik. Člani demokratičnega sveta morajo biti solidarni, da bodo lahko preprečili avtoritarno širitev Kitajske, je še dodal.

https://twitter.com/MOFA_Taiwan/status/1558254151322062848