Tajvan v časovnem zamiku

0
278
Foto: Phong Yap Hui, CNA.
Foto: Phong Yap Hui, CNA.

Malezijski fotograf Phong Yap Hui (馮業輝) je s tehniko časovnega zamika posnel nov videoposnetek »Tajvan II«, v katerem dokumentira čudovito pokrajino Tajvana, s čimer se je zahvalil svojim tajvanskim oboževalcem in državi, v kateri je študiral več let.

Ob ogledu vseh njegovih petih posnetkov Tajvana s časovnim zamikom na Phongovem kanalu Youtube, je otoška lepota otipljiva celo preko zaslona.

Videoposnetki visoke ločljivosti dokumentirajo dolgoletna potovanja 25-letnega fotografa po Tajvanu.

Foto: Phong Yap Hui, CNA.
Foto: Phong Yap Hui, CNA.

V pogovoru za CNA je Phong razkril, da je prišel na Tajvan pred sedmimi leti, da bi se vpisal na študij elektrotehnike na tehnični univerzi National Chin-Yi.

Medtem ko njegova smer ni imela nobene povezave s fotografijo, je Phong dejal, da je njegovo zanimanje sprožila odgovornost za fotografiranje oddelčnega družabnega dogodka. 

Odkar se je poglobil v fotografijo, je začel raziskovati umetniško obliko, tu in tam pa opravljal priložnostna dela, da bi prihranil za nadgradnjo fotografske opreme in svoje, na novo odkrite, ljubezni.

Njegov navdih je bil film priznanega tajvanskega režiserja dokumentarnih filmov Chi Po-lina (齊柏林) »Beyond Beauty: Taiwan from Above (看見台灣)«, kot tudi dela uglednega tajvanskega mojstra časovne fotografije Louisa Chena (陳志通).

V štirih letih svojega študentskega življenja na Tajvanu je Phong obiskal različna mesta in okrožja skupaj s svojo, več kot 20 kilogramov težko, fotografsko opremo.

Količina gradiva, ki ga je nabral, mu je omogočila ustvarjanje video posnetkov s časovnim zamikom, ki jih je objavil na svojem kanalu Youtube, začenši s tremi epizodami »Timelapse Taiwan«, ki so bile naložene v 4K UHD.

Na njegovo presenečenje so Phongovi videoposnetki kmalu postali viralni na različnih facebookovih straneh kar je pritegnilo pozornost tako tajvanskih kot malezijskih medijev. 

Svoje fotografije ja nadgrajeval in jih izdajal v višji ločljivosti, po letu in pol potovanja pa je 12. avgusta izdal »Taiwan II« v visokem dinamičnem razponu 8K 60.

Phong je povedal, da je v letih snemanja skoraj stokrat obkrožil otok in opravil več kot 100.000 kilometrov potovanja, vključno z več kot 200-kratnim vzponom na goro Hehuanshan, saj je bila to njegova najljubša lokacija za snemanje.

»Ljubiti Tajvan ni floskula,« je dejal fotograf in dodal, da je to »poziv k ukrepanju«.