Tajvan osvojil 4 medalje na podelitvi nagrad Edison 2024

0
25
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanski inštitut za raziskave industrijske tehnologije (ITRI) je na nedavni podelitvi nagrad Edison Awards 2024, ki se podeljujejo najbolj inovativnim novim izdelkom, storitvam in poslovnim vodjem na svetu, prejel štiri medalje – eno zlato in tri srebrne.

Zlato medaljo je prejela inovacija v medicini »Novel Dual-Targeted Therapy for Glaucoma (ITRI-E-(S)4046)« v skupini Cardiovascular & Ophthalmic Innovations. ITRI, javno financirana ustanova za raziskave in razvoj, je terapijo opisala kot revolucionarno zdravilo, ki se za zdravljenje glavkoma, ki povzroča slepoto, enkrat dnevno uporablja v obliki kapljic za oči. Terapija znižuje tlak znotraj očesa s hkratnim delovanjem na dva encima, zato je približno trikrat učinkovitejša od sedanjih zdravil.

ITRI je razkril, da je eno od treh srebrnih medalj prejel tudi v kategoriji zdravja, in sicer v skupini za inovacije na področju genomike in matičnih celic. Inovacija, znana kot »Key Functional Cell Identity (KFCI)«, je nova tehnologija, ki pomaga identificirati močne terapevtske celice za vzpostavitev banke matičnih celic. Banka se lahko nato uporabi za razvoj izdelkov celične terapije za zdravljenje več kot 40 bolezni, kot sta miokardni infarkt in sladkorna bolezen.

Drugi dve srebrni medalji je inštitut prejel v kategorijah inženirstva in robotike ter odporne in trajnostne rešitve. Eno za visoko ločljiv polobarvni mikro LED-zaslon v okviru skupine naprednih tehnologij. Tehnologija z nizko porabo energije se ponaša z izjemno svetlostjo z vrhunsko jasnostjo in brezhibnim spajanjem, s čimer prekaša druge na tem področju, je zapisano v opisu ITRI.

Še eno medaljo pa je osvojila ITRI-jeva rešitev za trajnostno razbarvanje PureTex v skupini za obdelavo in testiranje vode. Za razliko od trenutne tehnologije, trajnostno razbarvanje ne ustvarja hlapnih organskih spojin z več kot 95-odstotno učinkovitostjo pri odstranjevanju barvila.37. podelitev nagrad Edison je letos potekala od 17. do 19. aprila v Fort Myersu na Floridi. Predsednik ITRI Edwin Liu (劉文雄) je ob dosežku dejal, da priznanje Edisonovih nagrad pomeni, da je ustanova na pravi poti pri svojih raziskovalnih in razvojnih izdelkih za komercialni trg. ITRI bo še naprej inovativen in si bo prizadeval pomagati tajvanski industriji, da postane konkurenčna na mednarodnem trgu, je dejal Liu.