Evropski dan v Tajpeju: »združeni v raznolikosti«

0
30
Foto: CNA.
Foto: CNA.

V soboto se je v ustvarjalnem parku Huashan 1914 v Tajpeju začel dvodnevni evropski festival, ki je obeležil evropski dan 9. maja.

Letošnji festival je proslavil 20. obletnico vstopa desetih srednje- in vzhodnoevropskih držav k Evropski uniji, je na dogodku povedal Filip Grzegorzewski, predstavnik EU na Tajvanu.

Grzegorzewski je opozoril, da je mir temeljna vrednota EU, in spomnil, da se Ukrajinci med praznovanjem dneva EU še vedno borijo na meji EU in umirajo za vrednote, ki jih cenijo vsi udeleženci dogodka. Udeležence je pozval, naj podprejo Ukrajino, kandidatko za članstvo v EU, in obiščejo stojnico, ki jo je na prizorišču dogodka postavila nevladna organizacija Taiwan Stands With Ukraine.

Minister za zunanje zadeve Joseph Wu (吳釗燮) je dejal, da so Tajvan in države EU enako misleče partnerice ter si delijo vrednote demokracije, svobode in človekovih pravic. Grzegorzewskemu in predstavnikom držav članic EU se je zahvalil za njihovo tesno sodelovanje s tajvansko vlado in za to, da odnosi med Tajvanom in EU ostajajo trdni.