Lai poziva novi kabinet, naj si pridobi podporo javnosti

0
31
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Novoizvoljeni predsednik Lai Ching-te (賴清德) iz vladajoče Demokratične napredne stranke (DPP) je v soboto pozval svoj novi kabinet, ki bo nastopil mandat 20. maja, naj prisluhne javnemu mnenju in si prizadeva pridobiti podporo javnosti. Z zadostno podporo javnosti bo stranka lahko uveljavljala želene politike tudi brez večine v zakonodajnem yuanu.

Na predsedniških volitvah 13. januarja je Lai zmagal s 40,05 odstotka glasov proti opozicijskima kandidatoma Kuomintanga (KMT) in Tajvanske ljudske stranke (TPP). Vendar je DPP na parlamentarnih volitvah izgubila večino v zakonodajnem yuanu, saj je osvojila le 51 od 113 sedežev. KMT si je zagotovil 52 sedežev, TPP pa osem.

Pomanjkanje večine pomeni, da bo stranka verjetno težje dobila dovolj glasov za sprejetje zakonov. 

Lai je ob sklicevanju na novega kandidata za premiera Cho Jung-taia (卓榮泰) dejal, da je več kot 50 odstotkov članov njegovega kabineta neodvisnih, kar kaže na odločenost, da si bo prizadeval za različne politike. Podaril je, da je več kot 80 odstotkov članov kabineta novih in da so se nekateri odrekli impresivnim karieram, da bi delali za državo.

Med novo imenovanimi člani vlade bo Lin Chia-lung (林佳龍), sedanji generalni sekretar predsednika in nekdanji župan Taichunga, prevzel položaj zunanjega ministra, generalni sekretar Sveta za nacionalno varnost (NSC) Wellington Koo (顧立雄) bo vodil obrambno ministrstvo, generalni sekretar izvršnega yuana Li Men-yen (李孟諺) pa ministrstvo za promet.