Novoletni nagovor predsednice Tsai

0
194
Foto: Taiwan Today
Foto: Taiwan Today

Predsednica Tsai Ing-wen je 1. januarja dejala, da se je vlada zavezala ohranjanju statusa quo med obema bregovoma Tajvanske ožine ter varovanju demokracije in miru, obenem pa je omilila gospodarske izzive in okrepila vpliv Tajvana na svetovni ravni.

V zadnjih osmih letih se je svet drastično spremenil, je dejala Tsaijeva in dodala, da so pandemija Covida-19 in ekstremni vremenski dogodki vplivali na delovanja vlad po vsem svetu in preizkusili njihove odzivne zmogljivosti. Kljub tem težavam je 23 milijonov tajvanskih prebivalcev s številnimi pobudami priskočilo na pomoč drugim državam. 

Po besedah predsednice se je v času njenega mandata na Tajvanu izboljšala naložbena klima, okrepila gospodarska struktura, zmanjšal razkorak med mesti in podeželjem ter izboljšala splošna kakovost življenja. 

Trenutno je Tajvan 21. največje gospodarstvo na svetu, njegova splošna konkurenčnost pa je na šestem mestu na svetu. Tajvan ni odvisen od enega samega trga, temveč je vzpostavil trdne gospodarske vezi z večjimi gospodarstvi, kar dokazujejo 70- in 120-odstotni porast izvoza na Japonsko in v ZDA od leta 2016, trgovinski sporazumi podpisani s Kanado, Združenim kraljestvom in ZDA, ter sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki na dohodek, podpisan z Južno Korejo.

Predsednica je dejala, da upa, da bosta Tajvan in Kitajska obnovili miroljuben dialog in vzpostavili dolgoročno stabilno sožitje. Obenem je poudarila, da je krepitev nacionalnih obrambnih zmogljivosti bistvenega pomena, saj bo letošnji obrambni proračun dosegel rekordnih 600 milijard tajvanskih dolarjev (19,5 milijarde USD).

Tajvan mora pospešiti razvoj obnovljivih virov energije, kar je ključnega pomena za zagotavljanje konkurenčnosti industrije v državi, je še dodala Tsaijeva in obljubila, da bo vlada še naprej spodbujala gospodarsko preobrazbo, da bi ohranila vodilni položaj države v ključnih svetovnih sektorjih.