Obisk predstavnice Tajvana Vanesse Shih

0
2064
Foto: S.I.K

Vodja tajvanskega predstavništva na Dunaju in nekdanja namestnica tajvanskega zunanjega ministra, Vanessa Shih, je ob obeležju 10-letnice ustanovitve Centra za tajvanske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, 14. novembra izvedla predavanje z naslovom Tajvan – zaupanja vreden partner Slovenije.

Ob boku praznovanja je predstavnica Shih v pogovoru s Slovensko tiskovno agencijo (STA) poudarila, da je na Tajvanu še veliko priložnosti za slovenska podjetja. “Čeprav Tajvan in Slovenija nimata diplomatskih odnosov, to ne pomeni, da ne moreta okrepiti medsebojnega sodelovanja,” je dejala. 

Kot je izpostavila v pogovoru za STA, se odnosi med Tajvanom in Slovenijo, ki delita enake vrednote in imata podoben politični sistem, osredotočajo predvsem na sodelovanje na področjih gospodarstva, izobraževanja, kulture in turizma.

Poudarila je, da je zaradi neobstoječih predstavništev tako v Sloveniji kot tudi na Tajvanu pretok informacij in promocija njunih gospodarstev močno omejena, zaradi česar njuna blagovna menjava in investicije ostajajo zelo skromni. Shijeva je razočarana, da Slovenije še vedno ni med že mnogimi evropskimi podpisnicami sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki zagotavlja spodbude za vlagatelje. “Pomanjkanje spodbud je problem pri promociji tajvanskih investicij v Sloveniji,” je dejala za STA.

Glede odnosov z vlado v Pekingu je predstavnica izpostavila, da je Tajvan z uradnim imenom Republika Kitajska neodvisna in suverena država, ki nikoli ni bila pod jurisdikcijo Ljudske republike Kitajske. “Ima svojo valuto, potne liste in izvaja absolutno in izključno jurisdikcijo nad svojim ozemljem. Če želi slovenski državljan za dlje časa potovati na Tajvan, mora za vizum zaprositi na tajvanskem predstavništvu, ne na kitajskem veleposlaništvu. Vse to so dokazi, da je Republika Kitajska suverena država,” je Shijeva poudarila za STA. Vodja tajvanskega predstavništva je v pogovoru še izpostavila, da bo kljub kitajskim grožnjam in povečevanju napetosti v regiji, Tajvan ohranjal mirno in racionalno politiko, nikoli pa se ne bo uklonil kitajskim pritiskom.