Civicus je ocenil Tajvan kot edino svobodno državo v Aziji

0
1302
Foto: Civicus
Foto: Civicus

Mednarodna neprofitna organizacija Civicus, ki ocenjuje in spremlja spoštovanje temeljnih svoboščin v skoraj vseh državah sveta, je v svojem zadnjem poročilu Napadena moč ljudstva (People Power Under Attack 2020) ponovno ocenil Tajvan za »svobodno« državo.

Tajvan je maja 2019 postal prva država v Aziji, ki je legalizirala istospolne poroke. Tajvan je bil tudi gostitelj velike parade ponosa, ki je odsevala izjemen napredek v Aziji, kjer se biseksualne, gejevske in transspolne skupine še vedno soočajo z resno diskriminacijo.

Poleg tega je Tajvan avgusta 2020 ustanovil Nacionalno komisijo za človekove pravice, kar je bil mejnik, ki ga je predsednica Tsai Ing-wen opisala kot del vladnih ukrepov za spodbujanje in zaščito človekovih pravic ter izpolnitev zavez iz Pariškega sporazuma.

Med 196 anketiranimi državami in ozemlji, ki temeljijo na temeljnih svoboščinah združevanja, izražanja in mirnega zbiranja, je le 42 ocenjenih kot odprtih, med njimi Kanada, Finska, Nemčija, Islandija, Irska, Švedska in Portugalska.

Skupno je 40 držav, kot so Avstralija, Italija, Japonska, Francija, Španija, Južna Koreja in Združeno kraljestvo, ocenjeno z zoženim stanjem civilnodružbenega prostora, 47 pa oviranih, 44 zatirajočih in 23 povsem zaprtih. Glede na poročilo kar 87 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v državah, ki so ocenjene kot zaprte, zatirajoče ali ovirane, medtem ko več kot četrtina živi v državah, kot sta Kitajska in Saudska Arabija, ki imajo najslabšo oceno.