Tajpej na sedmem mestu najpametnejših mest na svetu

0
2479
Foto: Chin Hung-hao, Taiwan Today

Mesto Tajpej je bilo ocenjeno za sedmo najpametnejše mesto med 102 metropolami, v lestvici novega indeksa pametnih mest švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta IMD.

Tajpej je zasedel drugo mesto v Aziji in se uvrstil pred znanimi imeni, kot so Amsterdam (11. mesto); San Francisco (12.); Vancouver (13.); Sydney (14.); Praga (19.); London (20.); Hongkong (37.) in New York (38. mesto). Na vrhu lestvice so se znašli Singapur, Zürich in Oslo.

Mesta so ovrednotili na podlagi 36 dejavnikov z anketiranjem njihovih prebivalcev. Tajpej je za svoje urbanistično načrtovanje dosegel visoko oceno zahvaljujoč se brezplačnemu brezžičnemu omrežju, pa tudi enostavnim javnim dostopom do občinskih financ in spletno platformo preko katere meščani lahko predlagajo svoje politične ideje.

Letopis svetovne konkurenčnosti IMD, ki izhaja od leta 1989, je namenjen raziskovanju in ocenjevanju konkuriranja držav in podjetij na svetovnem trgu. Indeks pametnih mest je rezultat dvoletnega sodelovanja med Observatorijem pametnih mest centra IMD in Univerzo za tehnologijo in oblikovanje v Singapurju.