Zaščita ptic in njihovega domovanja ostaja prednostna naloga

0
2061
Foto: Lee Wen-chen, Taiwan Today
Foto: Lee Wen-chen, Taiwan Today

Okrožje Guantian v Tainanu na jugu Tajvana je vodilna nacionalna regija za gojenje vodnega kostanja, saj proizvede približno 70 odstotkov domačega pridelka tega črnega lupinastega sadeža. Ne naključno je Guantian tudi najbolj priljubljen tajvanski habitat za fazanorepe jakane.

Močvirske ptice poimenovane »ptice vodnega kostanja« so pogosto opažene kako s svojimi elegantnimi podolgovatimi nogami in kremplji brodijo po plavajoči vegetaciji.

Leta 1990 so zaradi predvidene izgradnje hitre železnice skozi Guantian lokalne oblasti zaščitile 15 hektarjev območja, ki so ga namenili Ekološkemu izobraževalnemu parku o jakanih. Podobnim prizadevanjim za ohranjanje ptic sta se kmalu pridružila Društvo divjih ptic Tainana in Gozdarski urad vladnega Sveta za kmetijstvo. Tako so se v 1990-ih letih še ogrožene vrste fazanorepih jakanov povečale z nekaj deset primerkov ptic na več kot tisoč. Projekt ohranitve jakanov je skupaj z ohranitvijo črnoglave žličarke, še ene zaščitene ptice, ki prezimuje v Tainanu, med najbolj uspešnimi nacionalnimi projekti za divje ptice.

Foto: CWBF

Tajvan se ponaša z največjo gostoto ptičjih vrst na svetu. Med okrog 10.000 vrstami ptic, ki jih najdemo po vsem svetu, na otokih Tajvana domuje ali počiva kar 663 vrst ptic, navaja nedavno poročilo tajvanskega Društva za divje ptice (CWBF).