Raziskovalna skupina navaja koristi kavne usedline pri gojenju zelenjave

0
617
Foto: CNA
Foto: CNA

Nedavna študija je pokazala, da rabljena kavna usedlina ponuja številne koristi, na primer, poveča rast zelenjave, če jo dodamo kompostu ali gnojilu, medtem ko citrusom nudi zaščito pred žuželkam, saj deluje kot naravni repelent.

Uporaba kompostnega kupa z 10 odstotki kavne usedline je pri gojenju vodne špinače prinesla za 105 odstotkov večjo težo od običajne. 

Ob uporabi kompostnega kupa z 2 odstotkoma kavne usedline za gojenje bok choya, se je dolžina zelenjavnih listov povečala za 13 odstotkov, teža pa za 22 odstotkov.

Dodajanje kavne usedline v kompost naredi s hranili bogato in rodovitno kompostno zemljo, vendar traja približno tri mesece, preden kavna usedlina začne razpadati kot organsko gnojilo.

Terenski poskusi so pokazali, da je kavna usedlina dobra za pridelavo 30 do 40 vrst priljubljene zelene listnate zelenjave. 

Pri dodajanju kavne usedline v kompostni kup prostornina usedline ne sme presegati 2 odstotkov kupa, saj ima usedlina zaradi velike količine škodljivih spojin, ki nastanejo med fermentacijo, škodljive agronomske učinke.

S tri dni staro mešanico kavne usedline z vodo pa lahko pripravimo pršilo za liste citrusov, ki lahko zmanjša škodo zaradi žuželk za 53 odstotkov.

Razredčena raztopina se lahko uporablja tudi proti bakteriji bacillus anthracis, ki povzroča antraks.

Raziskovalno skupino so sestavljali predstavniki Nacionalne univerze Tajvana in Nespressa, velikana kavne industrije, v dvoletnem raziskovalnem programu pa je bilo angažiranih 40 ekoloških kmetov.