Na poti k statusu oceanske države

0
540
Tajvanska obala, z obrobnimi otočji, se razteza na več kot 1500 kilometrih (Foto: Chuang Kung-ju).
Tajvanska obala, z obrobnimi otočji, se razteza na več kot 1500 kilometrih (Foto: Chuang Kung-ju).

Svet za oceanske zadeve (Ocean Affairs Council, OAC) s sedežem v Kaohsiungu vse od začetka delovanja aprila 2018 izvaja intenzivne priprave za preoblikovanje Tajvana v pravo pomorsko državo.

Ocean je kritičen vir za trajnostni razvoj Tajvana. Po besedah namestnika ministra OAC pokriva izključna gospodarska cona Tajvana petkrat večjo površino od njegovega kopnega. 

OAC izvaja obsežno raziskavo morskih območij Tajvana in izmenjuje informacije s podobno mislečimi partnerji, kot so Avstralija, Japonska in ZDA.

Denimo, z memorandumom o soglasju sklenjenem marca lani z ZDA, je bila oblikovana delovna skupina obalne straže za zaščito pomorskih virov, za boj proti nezakonitemu, neprijavljenemu in nereguliranemu ribolovu ter za izvajanje skupnih operacij iskanja in reševanja.

Izmenjave in sodelovanje potekajo tudi z japonskim ministrstvom za okolje in ministrstvom za zemljo, infrastrukturo, promet in turizem. Povezave z Malezijo, Filipini in Vietnamom se še naprej poglabljajo prek memorandumov in znotraj foruma za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (APEC). 

Drug kritičen element upravljanja oceanov zajema hitro rastoči sektor obnovljivih virov energije. OAC si prizadeva olajšati izmenjavo strokovnega znanja o razvoju vetrne energije na morju z državami, kot so Francija, Nemčija, Nizozemska in Združeno kraljestvo.