Nacionalna univerza Tajvana uvrščena na lestvico QS najboljših 70 univerz na svetu

0
73
Foto: National Taiwan University, CNA.
Foto: National Taiwan University, CNA.

Nacionalna univerza Tajvana (National Taiwan University, NTU) je bil uvrščena na 68. mesto na svetu in 18. mesto v Aziji v nedavno objavljeni mednarodni lestvici QS najboljših univerz na svetu.

Tajvanska univerza se je od lani povzpela še za eno mesto in je tako edina tajvanska univerza med 100 najboljšimi na svetu. Kot je navedeno na uradni spletni strani QS, je bila lestvica za leto 2025 največja do sedaj, saj je v njej sodelovalo 1.500 univerz iz 106 držav in ozemelj po vsem svetu.

Kot je navedeno, je bila lestvica izračunana na podlagi akademskega ugleda, zaposlitvenega ugleda, razmerja med fakulteto in študentom, citatov na fakulteto, razmerja med mednarodnimi fakultetami in razmerja med mednarodnimi študenti ter drugih dejavnikov.

NTU je na področju akademskega ugleda dosegla 93,4 točke, na področju ugleda delodajalca 92,1 točke, na področju rezultatov zaposlovanja 99,9 točke, na področju trajnosti pa 90 točk. Njeni rezultati na področju zaposlovanja so bili 11. najboljši na svetu in četrti v Aziji.

Ostale štiri najboljše tajvanske univerze so zasedla naslednja mesta: National Tsing Hua University (210. mesto), National Cheng Kung University (215. mesto), National Yang Ming Chiao Tung University (219. mesto) in National Taiwan University of Science and Technology (392. mesto). 

Na lestvici QS za leto 2025 so se na prvih desetih mestih znašli Tehnološki inštitut Massachusetts, Imperial College London, Univerza v Oxfordu, Univerza Harvard, Univerza Cambridge, Univerza Stanford, ETH Zürich, Nacionalna univerza Singapur (NUS), University College London in California Institute of Technology (Caltech). Univerza v Ljubljani je na lestvici uvrščena šele na 596. mesto.