Tajvanski politiki pozivajo Kitajsko naj preneha s političnim izsiljevanjem estradnikov

0
36
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanski politiki različnih strank so v soboto izjavili, da bi moral Peking prenehati izvajati politični pritisk na tajvanske kulturne ustvarjalce, potem ko je tajvanska priljubljena rock skupina Mayday med svojim koncertom v Pekingu podlegla kitajskim pritiskom z izjavo: »Mi Kitajci čim pridemo v Peking, moramo jesti pekinško raco«.

V podobnem primeru je tajvanska pop diva Jolin Tsai (蔡依林) med svojim nedavnim koncertom v  Nanchangu dejala, da »smo mi, kitajski Nanchang, najbolj strastni.« Tudi nekateri drugi tajvanski kulturniki so se čutili primorane poudariti svoja stališča glede kitajske identitete. 

Kitajska bi morala spoštovati svobodo nastopanja in govora ter nastopajočim skupinam omogočiti več prostora za izražanje, ne pa jih siliti v politična stališča, je dejal župan Kaohsiunga Chen Chi-mai (陳其邁) iz vladajoče Demokratične napredne stranke (DPP).

Tajvanska ljudska stranka (TPP) je obsodila vse ukrepe, ki zavirajo svobodo glasbe in kulture, ter Kitajsko pozvala k spoštovanju nastopajočih umetnikov. Takšna dejanja ne prispevajo h krepitvi dobre volje med obema stranema, temveč še bolj odtujujejo ljudi na obeh straneh ožine, je dodala. 

Tudi tajvansko Ministrstvo za kulturo je podalo izjavo, da razume stisko umetnikov, ki so prisiljeni v politično udejstvovanje. »Na Tajvanu do takega pritiska ne bi prišlo«, je poudarilo.