Lai ob inavguraciji pozval Peking, naj prizna tajvansko vlado in pristane k dialogu

0
111
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Predsednik Lai Ching-te (賴清德) je v današnjem inavguracijskem govoru pozval Peking, naj prizna tajvansko vlado in vzpostavi dialog s Tajpejem, ter dejal, da sta obe strani odgovorni za spodbujanje miru v Tajvanski ožini.

»Upam, da se bo Kitajska soočila z realnostjo obstoja Republike Kitajske« in »v dobri veri … začela sodelovati z zakonito vlado, ki jo je izbralo tajvansko ljudstvo,« je pred stavbo predsedniškega urada v Tajpeju dejal Lai.

Zavzel se je za dialog, ki temelji na načelih enakosti in dostojanstva, ter za izmenjavo med obema stranema. Peking je pozval, naj preneha s političnim in vojaškim ustrahovanjem Tajvana ter izpolni svojo obveznost ohranjanja stabilnosti v Tajvanski ožini in okoliških regijah in s tem svetu zagotovi, da strah pred vojno ni potreben. 

Foto: CNA.
Foto: CNA.

Lai je ponovno potrdil, da bo njegova vlada pri odnosih s Kitajsko spoštovala politiko nekdanje predsednice Tsai Ing-wen (蔡英文) in si prizadevala za ohranjanje statusa quo. 

Lai je še predlagal, da bi Tajvan in Kitajska lahko začeli dialog »z obnovitvijo vzajemnega turizma in z vpisom študentov v tajvanske ustanove«.

Foto: CNA.
Foto: CNA.