Kitajski kibernetski napadi na Tajvan pred Laijevo inavguracijo vse pogostejši

0
116
Foto: CNA.
Foto: CNA.

V zadnjih mesecih pred prihajajočo inavguracijo novoizvoljenega predsednika Lai Ching-teja (賴清德) 20. maja, je število kibernetskih napadov na tajvanske vladne spletne strani znatno naraslo, je v četrtek razkrila tajvanska obveščevalna agencija.

Podatki Urada za nacionalno varnost (NSB) kažejo, da je bilo v zadnjem času s Kitajske dnevno izvedenih več kot 2,5 milijona kibernetskih napadov na različna spletna mesta tajvanske vlade, je na zaslišanju v zakonodajnem odboru za zunanje zadeve in nacionalno obrambo povedal uradnik NSB.

Po predsedniških in parlamentarnih volitvah 13. januarja je bilo izvedenih približno milijon kibernetskih napadov na dnevni ravni, je dodal uradnik.

Tajvan tudi pozorno spremlja ali bo Kitajska poskusila vplivati na novembrske splošne volitve v Palau, tajvanski diplomatski zaveznici na Pacifiku.

Kitajska je že večkrat poskušala vplivati na izid volitev, tako da je poskušala plačati lažna medijska poročila v državah, s katerimi je Tajvan tesno povezan. Na primer, v Tuvaluju, še eni pacifiški zaveznici, so kitajski državni mediji pred volitvami lokalnim medijem pošiljali elektronska sporočila, v katerih so jih prosili, naj napišejo določene novinarske članke. Denimo, eno elektronsko sporočilo je zahtevalo, naj vodilni novinar tuvalskega RTV napiše mnenjski članek v 800 besedah, ki se bo osredotočal na volitve in bo namignil, da bi lahko Tuvalu prekinil diplomatske vezi s Tajvanom. Navedeno je bilo tudi, da bo za članek prejel plačilo v višini 450 ameriških dolarjev.