Tajvanski minister za zdravje in blaginjo v pogovoru s slovenskim predsednikom vlade

0
1192
Foto: Taiwan Today, Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije
Foto: Taiwan Today, Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije

6. januarja je slovenski predsednik vlade Janez Janša v funkciji ministra za zdravje opravil avdio-video konferenčni pogovor s tajvanskim ministrom za zdravje in blaginjo Shih-Chung Chenom.

Minister Chen se je zahvalil slovenski vladi za podporo tajvanskim prizadevanjim za smiselno sodelovanje v Svetovni zdravstveni skupščini ter dejal, da koronavirus ne pozna meja in da bo Tajvan s Slovenijo še naprej krepil izmenjave in sodelovanje pri ukrepih za preprečevanje bolezni.

Premier Janša je v odgovor pohvalil tajvansko uspešno obvladovanje pandemije, kar je bilo doseženo s previdnostjo tajvanske vlade in prebivalcev ter z zgodnjimi ukrepi. Janša se je ob tej priložnosti sogovorniku tudi zahvalil za nesebično donacijo zaščitnih mask Sloveniji aprila leta 2020.

Nadalje je predsednik vlade omenil pokojnega dr. Janeza Janeža, ki je pomagal poglobiti prijateljstvo, medicinsko sodelovanje in medosebne vezi med obema stranema. Dr. Janež, pobožni katolik, je na Tajvan prišel leta 1952, da bi pomagal pri gradnji bolnišnice in je do svoje smrti leta 1990 opravil več kot 80.000 operacij in izučil številne medicinske sestre v državi. Po navedbah tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve je trdna podpora Tajvanu iz Slovenije izjemno cenjena. Tajvanska vlada bo še naprej usklajevala ministrstva in agencije z namenom okrepitve izmenjav Tajvana z enako mislečimi partnerji.

Foto: Tvit tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve
Foto: Tvit tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve