Tajvanski poziv Svetovni zdravstveni organizaciji

0
144
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Več kot 20 večjih tajvanskih zdravniških združenj je v sredo pozvalo Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), naj Tajvanu omogoči sodelovanje na letošnji svetovni zdravstveni skupščini (WHA). Navsezadnje je tajvanski sistem splošnega zdravstvenega zavarovanja med najboljšimi na svetu.

77. Svetovna zdravstvena skupščina bo potekala v Ženevi od 27. maja do 1. junija. Tajvan, ki ni član Združenih narodov, že osmo leto zapored ni prejel vabila k udeležbi WHA, ključnemu organu odločanja Svetovne zdravstvene organizacije.

Tajvanske zdravstvene organizacije pozivajo WHO, naj odmisli politične predsodke in si raje prizadeva za reševanje življenj in spodbujanja splošnega zdravja. S svojimi 23 milijoni prebivalcev je Tajvan sposoben in pripravljen prispevati k svetovnemu zdravju in bi moral imeti možnost sodelovati v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Chiu Tai-yuan (邱泰源), bodoči minister za zdravje in častni predsednik Tajvanskega zdravniškega združenja (TMA), je dejal, da številna mednarodna zdravniška združenja podpirajo sodelovanje Tajvana v WHO zaradi kakovostnega zdravstvenega sistema države in pripravljenosti tajvanskih zdravnikov, da pomagajo državam v stiski.