Kitajska bi lahko še intenzivneje ovirala protajvanske dejavnosti v Evropi

0
116
Foto: Tajvanski urad za nacionalno varnost.
Foto: Tajvanski urad za nacionalno varnost.

Tajvanski urad za nacionalno varnost (NSB) je v poročilu, ki ga je nedavno predložil zakonodajnemu svetu, navedel, da bi Kitajska lahko v Evropi okrepila pritisk nad dejavnostmi, ki podpirajo Tajvan.

Poročilo je predstavilo analizo nedavnega obiska kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Franciji, Srbiji in na Madžarskem ter morebitni vpliv na tajvansko nacionalno varnost.

Po mnenju urada je bilo Xijevo potovanje v tri evropske države poskus spodbujanja neenotnosti v Evropski uniji in nesoglasja med Evropo in Združenimi državami.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na srečanju s Xijem poudaril, da je za Evropo ključno, da ohrani strateško avtonomijo, in želel pokazati, da je Francija sposobna vzdrževati dialog s Kitajsko, da bi si prizadevala za evropsko vodstvo. 

Čeprav Xijev obisk v treh evropskih državah ne bo upočasnil zmanjševanja odvisnosti Evropske unije od Kitajske, bi lahko nekatere države članice v skladu s svojimi potrebami prilagodile svoje trgovinske odnose s Kitajsko. Takšna poteza bi lahko vplivala na gospodarske in trgovinske izmenjave med Tajvanom in EU.

Čeprav Xijev obisk ni bistveno spremenil odnosov Tajvana z Evropo, mora biti Tajvan pozoren na sodelovanje Pekinga z Moskvo in prokitajskimi silami v Srednji in Vzhodni Evropi, ki se medsebojno podpirajo pri vprašanjih, kot sta rusko-ukrajinska vojna in vprašanje Tajvana.

Junijske volitve v Evropski parlament in zakonodajne volitve v Združenem kraljestvu, Belgiji in Litvi, bi lahko Pekingu dale priložnost za vmešavanje v tajvansko parlamentarno diplomacijo.