Več tisoč Tajvancev na ulicah v podporo Hongkongu

0
2323
FOTO: CNA

V nedeljo, 16. junija 2019, se je na ulicah Tajpeja zbralo okrog 10.000 protestnikov, ki so v znak podpore prebivalcem Hongkonga zahtevali, da hongkonška vlada prekliče sprejemanje spornega zakona o izročanju osumljencev Kitajski.

Protestniki so z napisi in vzkliki »ne izročanju Kitajski« in »Tajvan je na strani Hongkonga« podpirali hongkonški protivladni protest, kjer se je istega dne zbralo več kot 2 milijona ljudi.   

Čeprav se je hongkonška vlada na čelu s Carrie Lam zaradi neodobravanja predhodno že odločila, da začasno ustavi postopek sprejemanja spornega zakona, prebivalci vztrajno zahtevajo, da se zakon dokončno prekliče in ne le začasno umakne iz zakonodajnega procesa. Hongkonžani se bojijo, da bi sprejetje zakona ogrozilo njihove človekov pravice in vodilo k razgradnji avtonomije pravnega sistema Hongkonga, saj bi zakon omogočil izročanje osumljencev Kitajski in njenemu spornemu sojenju. Tajvanci pa se bojijo, da bi sporni zakon podal pravno osnovo, ki bi kitajski vladi v Pekingu omogočila, da jih ob tranzitu skozi Honkong aretira.