Tajvan se je pridružil mednarodnemu konzorciju, ki bo zgradil orjaški Magellanov teleskop

0
194

Tajvanski inštitut za astronomijo in astrofiziko znanstvenega inštituta Academia Sinica je 20. februarja podpisal memorandum za sodelovanje pri gradnji velikanskega Magellanovega teleskopa, enega največjih tovrstnih instrumentov na svetu, je sporočil tajvanski Nacionalni svet za znanost in tehnologijo (NSTC).

Tajvan se bo pridružil Avstraliji, Braziliji, Čilu, Izraelu, Južni Koreji in ZDA pri delu na optičnem teleskopu, ki ga trenutno gradijo v Čilu in bo predvidoma dokončan leta 2030. Z desetkrat boljšo ločljivostjo od Hubblovega vesoljskega teleskopa bo Magellanov teleskop prvič vodil zemeljske optične in infrardeče raziskave, hkrati pa bo omogočil edinstven vpogled v temno snov vesolja, izvor kemičnih elementov in odkrivanje življenja na oddaljenih eksoplanetih.

Tajvan bo prispeval strokovno znanje na področjih, kot so elektronika z nizkim šumom in kompaktni detektorji, natančna karakterizacija detektorjev in tehnologija natančnega laserskega rezanja.

Sodelovanje z enim od 30-metrskih teleskopov je že dolgo želja tajvanskih astronomov, je izjavil NSTC in dodal, da bo sodelovanje utrlo pot prihodnjim raziskavam države in olajšalo vzgojo nove generacije osebja. Svet pričakuje, da bo projekt poglobil partnerstva med Tajvanom in drugimi državami pri pospeševanju svetovnega znanstvenega razvoja.

V projektu sodelujejo še Univerza Harvard, Univerza v Chicagu, Avstralska nacionalna univerza, Korejski inštitut za astronomijo in vesoljske znanosti ter Izraelski znanstveni inštitut Weizmann.