Tajvan na letošnjih azijskih igrah ponovil izjemen rezultat osvojenih medalj

0
306
Zlata Yang Yung-wei (v sredini) in Lien Chen-ling (desno) pozirata novinarjem ob povratku v Tajvan. Foto: CNA.
Zlata Yang Yung-wei (v sredini) in Lien Chen-ling (desno) pozirata novinarjem ob povratku v Tajvan. Foto: CNA.

Na Azijskih igrah 2023, ki so ptoekale na Kitajskem je Tajvan osvojil kar 19 zlatih medalj, s čimer je izenačil najboljši državni rekord, ki je bil postavljen leta 1998 na 13. igrah v Bangkoku na Tajskem.

Tajvan, ki je tekmoval pod imenom Kitajski Tajpej, je osvojil tudi 20 srebrnih in 28 bronastih medalj ter tako končal s skupno 67 medaljami. Za primerjavo: leta 1998 je Tajvan osvojil 77 medalj, od tega 19 zlatih, 17 srebrnih in 41 bronastih.

Tajvan je letos prvič zasedel prvo mesto v disciplinah, kot so judo, kanu slalom, košarka 3×3 in go. Velik del zlatih medalj so pobrali tajvanski kotalkarji, ki so poleg dveh srebrnih in štirih bronastih medalj osvojili še sedem zlatih.

Dobitniki zlatih medalj na azijskih igrah so upravičeni do 3 milijonov NT$, dobitniki srebrnih medalj bodo prejeli 1,5 milijona NT$, dobitniki bronastih medalj pa 900.000 NT$.

Poleg tega bodo dobitniki medalj v športih, kot so atletika, plavanje in gimnastika, prejeli dodatno nagrado, ki znaša 50 odstotkov nagrade.

Tajvanska uprava za šport je sporočila, da so trenerji športnikov, ki so osvojili medalje, prav tako upravičeni do nagrad za dosežke, ki letos znašajo 44 milijonov tajvanskih dolarjev.