Tajvanska predsednica zavrača kitajski načrt »ene države, dveh sistemov«

0
2052
FOTO: CNA
FOTO: CNA

Predsednica Tsai Ing-wen (蔡英文) je ob dnevu državnosti Republike Kitajske zavrnila kitajski načrt »dveh sistemov v eni državi«. S tem soglaša velika večina 23 milijonov prebivalcev Tajvana, ne glede na njihovo strankarsko pripadnost, je dejala.

Raziskave javnega mnenja na Tajvanu jasno sporočajo, da Tajvanci zavračajo kitajski predlog. V kolikor bi na Tajvanu uvedli omenjen načrt, prostora za Republiko Kitajsko ne bi več bilo. Tsaijeva je kot primer navedla trenutno nasilje v Hongkongu, avtonomnem območju, ki je zaradi nedelujočega modela na robu kaosa. 

Dejala je, da njeno zavzemanje za zaščito nacionalne suverenosti Tajvana, ni provokacija namenjena Kitajski, temveč je njena temeljna odgovornost, in obenem pozvala javnost, da se skupaj z njo zavzame za zaščito svobode in demokracije. Kitajski načrt o združitvi Tajvana s Kitajsko v okviru »dveh sistemov v eni državi« je pogosto omenjen načrt s strani kitajske vlade. Nazadnje je bil poudarjen 1. oktobra, v nagovoru kitajskega predsednika Xi Jinpinga (習近平) ob dnevu državnosti Ljudske republike Kitajske, v katerem je Xi dejal, da bo Kitajska nadaljevala svoj boj za popolno združitev.