Politika ZDA do Kitajske se bo najverjetneje nadaljevala ne glede na to, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah

0
144

Tajvanski vodja obveščevalne službe je v ponedeljek dejal, da se bo stališče Združenih držav Amerike glede politike zadrževanja Kitajske in ohranjanja Tajvanu prijaznega pristopa nadaljevalo ne glede na to, ali bo novembra v tekmi za najvišji položaj zmagal trenutni predsednik Joe Biden ali nekdanji predsednik Donald Trump.

Generalni direktor Urada za nacionalno varnost (NSB) Tsai Ming-yen (蔡明彥) je zakonodajalcem na seji Odbora za zunanje zadeve in nacionalno obrambo v Tajpeju povedal, da je glavna razlika med njima v tem, da Trump zagovarja unilateralizem, Biden pa sprejema multilateralizem.

Glede njune politike glede odnosov med Kitajsko in Tajvanom pa je Tsai dejal, da tako demokrati kot republikanci obravnavajo oblasti v Pekingu za glavnega konkurenta in si po svojih najboljših močeh prizadevajo zadrževati Kitajsko.

Glede naraščajočih napetosti v Tajvanski ožini pa je Tsai dejal, da se bo kitajski pristop do Tajvana, ki temelji na »korenčku in palici« predvidoma še okrepil v času pred 20. majem, ko bo izvoljeni predsednik Lai Ching-te (賴清德) inavguriran za novega voditelja države.

Po Tsaijevih besedah je kitajski pritisk na Tajvan večplasten in vključuje vojaške grožnje, politično infiltracijo, gospodarsko prisilo in kognitivno vojno. Na vojaškem področju kitajska vojska vztrajno normalizira svoje provokacije okoli Tajvana, saj vsakih sedem do deset dni v Tajvanski ožini izvaja vaje z vojaškimi ladjami in letali, je dodal.