Komemoracija vstaje v Tibetu leta 1959

0
148
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Skupine ljudi, ki so se v nedeljo v Tajpeju spominjale tibetanske vstaje iz leta 1959, so pozvale, naj Kitajska preneha z uporabo internatskih šol za »iztrebljanje« tibetanske kulture in jezika.

Kelsang Gyaltsen Bawa iz tibetanske vlade v izgnanstvu, eden od organizatorjev dogodka, je dejal, da se učenci v teh šolah učijo izključno v kitajščini in jim je prepovedano spoznavati zgodovino Tibeta.

Po podatkih Združenih narodov bo od leta 2023 skoraj milijon tibetanskih učencev obiskovalo internatske šole, ki jih je Evropski parlament opisal kot obliko »ugrabitve in prisilne asimilacije«.

Kunchok Lhakpa, predsednik Združenja tibetanske mladine na Tajvanu, pa je pozval Kitajsko, naj ustavi gradnjo hidroelektrarne v provinci Sečuan, ki naj bi potopila več starodavnih tibetanskih samostanov. Po besedah Lhakpeja je kitajska policija februarja aretirala več kot 1000 protestnikov, ki so demonstrirali proti gradnji jezu, skoraj vsi pa so še vedno v priporu. 

Lhakpa je dejal, da Tibetanci v zadnjih 65 letih od tibetanske vstaje proti kitajski komunistični nadvladi  10. marca 1959, niso imeli svobode in človekovih pravic. »Kitajski komunisti trdijo, da je Tibet v zadnjih desetletjih postal bolj odprt in da Tibetanci živijo odlično življenje. Te trditve ne držijo; ne glede na to, kako lepi so Tibetanci na zunaj, se nič ne more primerjati s pomanjkanjem svobode navznotraj,« je dejal Lhakpa.

Foto: CNA.
Foto: CNA.

V Tajpeju od leta 2004 poteka vsakoletno obeležje v spomin na vstajo.