Ministrstvo za kulturo je razglasilo dobitnike Tajvansko-francoske kulturne nagrade

0
996
Foto: Ministrstvo za kulturo, Taiwan Today
Foto: Ministrstvo za kulturo, Taiwan Today

Wu Kun-yung iz Tajvana in Jana S. Rošker iz Slovenije sta dobitnika 25. Tajvansko-francoske kulturne nagrade, je 17. marca objavilo tajvansko ministrstvo za kulturo.

Kot soustanovitelj Francoskega združenja tajvanskih prevajalcev se je Wu s svojimi objavami aktivno zavzemal za družbena gibanja, še zlasti glede vprašanj, povezanih s smrtno kaznijo. Francosko ministrstvo za kulturo mu je za prispevek k spodbujanju dvostranskih izmenjav v humanizmu in literaturi leta 2018 podelilo Ordre des Arts et des Lettres.

Profesorica z Oddelka za azijske študije na Univerzi v Ljubljani v Sloveniji, Jana S. Rošker, vse od leta 1994 obiskuje Tajvan za akademske raziskave, pri čemer se njena nedavna študija osredotoča na tajvanske sodobne filozofe in ​​njihova dela.

Leta 2019 je prof. Rošker objavila vrsto člankov, v katerih je razpravljala o vlogi lokalnih akademikov pri ohranjanju orientalske filozofije, posvetila pa se je tudi krepitvi tajvansko-evropske kulturne izmenjave s spodbujanjem kolegialnega sodelovanja med Tajvanom in Slovenijo.

Letno nagrado, ki sta jo leta 1996 osnovala tajvansko Ministrstvo za kulturo in Akademija moralnih znanosti in politike Francoskega inštituta, podeljujejo uglednim posameznikom ali skupinam, ki so pomagale ozaveščati Tajvan v Evropi ali spodbujale kulturne izmenjave.