Velika večina Tajvancev podpira vladno politiko do Kitajske in ne odobrava kitajskih groženj

0
2106
FOTO: Mainland Affairs Council

Velika večina prebivalcev Tajvana podpira vladno politiko ohranjanja miru čez ožino in obvarovanja nacionalne suverenosti, ne odobrava pa vojaških in političnih groženj s strani Kitajske, je poudaril tajvanski Svet za odnose s celino (MAC), tj. organ na ministrski ravni, ki določa politiko do Kitajske.

Glede na zadnji dve redni javnomnenjski raziskavi narejeni v zadnji polovici leta 2018 skoraj 83 odstotkov anketirancev meni, da bi si obe strani Tajvanske ožine morali prizadevati k razreševanju razlik z dialogom brez političnih predpogojev.

“Več kot 85 odstotkov podpira stališče, da ima pravico do odločanja o prihodnosti Tajvana izključno njegovih 23 milijonov prebivalcev.”

79 odstotkov anketirancev podpira vladna prizadevanja za zaščito svoboščin in demokracije ter sodelovanje s podobno mislečimi državami pri ohranjanju miru v Tajvanski ožini in azijski regiji.

Okrog 78 odstotkov anketirancev ne odobrava kitajskega zatiranja tajvanskega mednarodnega prostora, 75 odstotkov pa se ne strinja s kitajskim načrtom “ene države in dveh sistemov,” še navajata raziskavi.