Nasilno spreminjanje statusa quo je nesprejemljivo: nemški zakonodajalec

0
200
Foto: CNA
Foto: CNA

Spreminjanje statusa quo v Tajvanski ožini z uporabo orožja je »nesprejemljivo«, je v torek med srečanjem s predsednico Tsai Ing-wen (蔡英文) v Tajpeju dejal nemški poslanec in vodja Svobodne demokratske stranke (FDP) Johannes Vogel.

Vogel, ki vodi nemško parlamentarno delegacijo, ki je v ponedeljek prispela na Tajvan, je dejal, da nemški Bundestag sicer podpira politiko »ene Kitajske«, vendar skupaj s kolegi meni, da je spremembo statusa quo možno doseči le z medsebojnim dogovorom.

»Vsak nasilen poskus spremembe statusa quo ali vojaška grožnja je nesprejemljiva,« je dejal Vogel in pri tem jasno mislil na Kitajsko, ki vztraja pri združitvi s Tajvanom, tudi z vojaškim napadom.

Obisk delegacije na Tajvanu je opisal kot znak »podpore in solidarnosti proti vsakršni grožnji z vojaško agresijo«. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, predsednica obrambnega odbora Bundestaga, je dodala: »Kot demokratične države smo si blizu.« Rusko invazijo Ukrajine je opisala kot »budnico« za Evropo in svet ter dejala, da želi delegacija dokazati, da »želimo živeti v miru in svobodi«.

Predsednica Tsai je medtem izrazila upanje, da bodo Tajvan, Nemčija in drugi demokratični partnerji lahko »skupaj ohranili regionalni red in blaginjo« ob boku avtoritarne ekspanzije.

V desetčlanski parlamentarni delegaciji sta tudi Renata Alt, vodja odbora za človekove pravice in humanitarno pomoč, in Ulrich Lechte, tiskovni predstavnik parlamentarne skupine FDP.

To je prva nemška delegacija, ki letos potuje na Tajvan, in tretja iz nemškega Bundestaga od oktobra 2022, je sporočilo tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve.