Čemerni novoletni pozdravi med bregovoma Tajvanske ožine

0
234
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanski Svet za celinske zadeve (MAC) se je odzval na pripombe novega vodje kitajskega Urada za tajvanske zadeve (TAO) in Peking pozval, naj preneha izvajati “prisilo” nad Tajvanom, če želi ustvariti pogoje za bolj pozitivne odnose z otokom.

V svojem novoletnem sporočilu je novoimenovani vodja kitajskega TAO Song Tao (宋濤) potrdil zavezanost Pekinga k uresničitvi  “mirne združitve in ene države z dvema sistemoma”.

V letu 2023 bo Kitajska “opravila obsežne in poglobljene razprave o vezeh čez ožino in ponovni združitvi države z ljudmi iz različnih sektorjev tajvanske družbe” na podlagi načela ene Kitajske in soglasja iz leta 1992, je zapisal Song.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Tajvancev nasprotuje ideji združitve s Kitajsko oziroma modelu “ene države z dvema sistemoma”, ki ga je Peking uporabil za Hongkong. Prav tako se večina prebivalcev ne strinja, da je Tajvan del Kitajske, kot je navedeno v načelu ene Kitajske.

Tajvanski MAC je zato Peking pozval, naj “preneha s prisilnim (vsiljevanjem) političnih okvirov in vojaško prisilo” Tajvana. Le tako bi lahko obe strani “ustvarili pogoje za pozitivne interakcije ter ponovno vzpostavitev zdravih in urejenih izmenjav med ožino”, je dodal.

V svojem novoletnem nagovoru je tajvanska predsednica Tsai Ing-wen (蔡英文) odločno zavrnila vojno kot način reševanja problemov, pozvala k dialogu in sodelovanju ter Peking opomnila, da so vsi deležniki v regiji soodgovorni za mir in stabilnost v Tajvanski ožini.

Tajvanski MAC je Kitajsko tudi pozval, naj ob trenutnem porastu okužb s Covidom-19 prednostno poskrbi za zdravje in preživetje svojih prebivalcev, ter ponovil Tsajino ponudbo, da bi državi zagotovila vso potrebno humanitarno pomoč.