SLOVENIJA MED PREJEMNICAMI DONACIJ TAJVANA

0
2216
Foto: Namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, Stanislav Lotrič, prejema donacijo tajvanske vlade, ki jo je izročila vodja tajvanskega predstavništva v Avstriji Vanessa Shih (Vir: Tajvansko predstavništvo na Dunaju)
Foto: Namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, Stanislav Lotrič, prejema donacijo tajvanske vlade, ki jo je izročila vodja tajvanskega predstavništva v Avstriji Vanessa Shih (Vir: Tajvansko predstavništvo na Dunaju)

Tajvansko predstavništvo v Avstriji je v imenu tajvanske vlade 21. aprila slovenski vladi izročilo donacijo 150.000 kirurških mask za pomoč v boju proti pandemiji Covid-19. Vanessa Shih, vodja tajvanskega predstavništva v Avstriji, je opozorila, da je pandemija Covid-19 prizadela vse države sveta. Tajvan, kot odgovoren član svetovne skupnosti, želi pomagati drugim prijateljskim državam pri skupnem boju proti Covid-19. Shihjeva je dodala, da bolezen ne pozna meja in da bi morale vse države sodelovati v boju proti tej resni svetovni zdravstveni krizi.

Tajvanska vlada je izvedla hitre in učinkovite ukrepe za preprečevanje in nadzor epidemije. »Tajvanski model« v svetovni javnosti zato velja za učinkovit model. Tajvan upa, da bo v boju proti Covid-19 sodeloval s prijateljskimi državami, vključno s Slovenijo, je izrazila Shihjeva. Donacija kirurških mask ponazarja, da Tajvan »lahko pomaga« in tudi »dejansko pomaga«. Poleg tega želi Tajvan s Slovenijo deliti izkušnje pri preprečevanju in obvladovanju bolezni ter sodelovati s slovenskimi strokovnjaki pri raziskavah in razvoju cepiv.

Tajvan se namreč ponaša z vrhunskim zdravstvenim sistemom in raziskovalnimi zmogljivostmi, pregleden sistem pa mu omogoča ažurno posredovanje informacij tako lokalnim kot mednarodnim institucijam. Zato je Tajvan, kljub neposredni bližini Kitajske, zaradi česar so mnogi analitiki ocenili, da bo najverjetneje drugo največje žarišče izbruha novega koronavirusa, ravno obratno, do danes ostal ena najmanj prizadetih držav sveta.

Epidemija COVID-19 je povzročila hude globalne izgube. Prebivalci Tajvana vedno znova dokazujejo, da jih težke mednarodne ovire s katerimi se spoprijemajo zaradi kitajskega pritiska, še bolj povežejo v solidarnosti. Zato sporočajo svetu, da se s solidarnostjo lahko premaga vse izzive. Kljub nepravični izključitvi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Organizacije združenih narodov (OZN), ki Tajvanu onemogoča sodelovanje in neposreden dostop do informacij kot ga imajo druge države, Tajvan s svetom še vedno nesebično deli svoje znanje in zmogljivosti v medicini, tehnologiji in proizvodnji. Čas bi že bil, da WHO odpravi nepotrebne politične predsodke in čim prej vključi Tajvan v reševanje globalnih vprašanj povezanih z javnim zdravjem.