Tajvanski raziskovalci odkrili nov biomarker za aterosklerozo

0
175
Foto: Nacionalni svet za znanost in tehnologijo.
Foto: Nacionalni svet za znanost in tehnologijo.

Skupina tajvanskih znanstvenikov je v svoji raziskavi predlagala nov biomarker za aterosklerozo, bolezen kopičenja oblog na stenah arterij, ki bi ga lahko uporabili za diagnosticiranje ali zdravljenje te bolezni.

Ugotovitve, ki so bile prejšnji mesec objavljene v reviji European Heart Journal, je v torek na tiskovni konferenci predstavil vodja raziskovalne skupine Chiu Jeng-jiann (裘正健), dekan fakultete za medicinsko znanost in tehnologijo Medicinske univerze v Tajpeju.

Chiu je pojasnil, da je ateroskleroza kronično stanje, ki se razvije kot posledica vnetja, najpogosteje na območjih, kjer se arterije ukrivljajo ali razvejijo in je pretok krvi bolj kompleksen. Zaradi motenj v pretoku krvi na teh območjih je lahko notranja obloga krvnih žil bolj nagnjena k kopičenju oblog zaradi procesa, znanega kot strižni stres.

V svoji raziskavi so uporabili različne metode, vključno s kliničnimi vzorci, transgenimi mišmi in primerjalno analizo območij v prašičji aorti, ki so dovzetna ali odporna na aterosklerozo.

Chiu je dejal, da so s slednjo metodo identificirali beljakovino vinculin (VCL), pri kateri je moten pretok krvi povzročil fosforilacijo (priključitev fosfatne skupine) na mestu, imenovanem serin 721 – proces, skrajšano imenovan VCLS721p.

Ekipa je našla tudi encim, ki posreduje pri tem procesu in sčasoma poveča prepustnost notranjosti prizadetih krvnih žil, kar omogoča kopičenje oblog.

Zdravniki se pri diagnosticiranju ateroskleroze trenutno zanašajo na angiografijo (medicinsko slikanje pretoka krvi v arterijah) in ultrazvok, vendar tega ne morejo storiti samo s pomočjo krvnega testa.

Raziskovalna skupina upa, da bodo njihove ugotovitve pomagale to spremeniti, saj odkritje, da so ravni VCLS721p v serumu iz vzorcev krvi močno povezane z napredovanjem ateroskleroze, pomeni, da bi lahko VCLS721p uporabili kot biomarker za diagnosticiranje bolezni.

Ugotovitev študije, da lahko zdravljenje s statini pomaga zmanjšati raven VCLS721p pri bolnikih s koronarno boleznijo, pa bi lahko pripomogla tudi k razvoju novih terapij.