Hongkonški knjigarnar v izgnanstvu zaprosil za dovoljenje za stalno prebivanje na Tajvanu

0
193
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Lam Wing-kee (林榮基), nekdanji lastnik hongkonške knjigarne, ki je leta 2019 pobegnil na Tajvan, ker se je bal, da ga bodo aretirali zaradi prodaje knjig kritičnih glede Kitajske komunistične partije, je sporočil, da je zaprosil za stalno prebivališče na Tajvanu.

Lam je opozoril, da ga kitajske oblasti iščejo in da se ne more vrniti v Hongkong, ki je pod popolnim nadzorom Kitajske. Hong Kong je izgubil svoje svoboščine in nekatere demokratične pravice, potem ko je Peking leta 2020 sprejel zakon o nacionalni varnosti Hongkonga, ki ne dovoljuje izražanja nasprotovanja.

Nekaterih stvari se ne pridobi zlahka in jih je potrebno negovati, je dejal Lam in dodal, da se je odločil živeti na Tajvanu, in da bo v prihodnosti branil tajvansko demokracijo in svobodo ter ga ne bo zapustil, tudi v primeru vojne.

Glede na to, da je kitajski voditelj Xi Jinping star že 69 let, morda ne bo čakal osem ali deset let, temveč bi Tajvan lahko napadel že v naslednjih nekaj letih, zaradi česar je zaščita Tajvana nujna, je poudaril Lam.

Lam, nekdanji lastnik hongkonške knjigarne Causeway Bay Books, je skupaj s štirimi drugimi zaposlenimi izginil konec leta 2015. Februarja 2016 so oblasti v južni kitajski provinci Guangdong potrdile, da so Lama prijeli. Kasneje so ga izpustili ob plačilu varščine in mu junija istega leta dovolili, da se vrne v Hong Kong.

Lam se je leta 2019 odločil, da pobegne na Tajvan, kjer je leta 2020 ponovno odprl svojo knjigarno Causeway Bay.